Tisková zpráva PRO! Ústí k neudělení dotace na program a aktivity ve veřejném sále Hraničář

Špinavou práci za politické vedení ústeckého magistrátu odvedla vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a sociálních služeb Jana Müllerová. Dala při výkonu své úřednické funkce volný průchod osobní zášti. Aby zhatila šanci spolku Činoherák Ústí získat městskou dotaci pro pořádání kulturní akcí ve veřejném sále Hraničář, lhala radním o obsahu žádosti a dokonce prohlásila spolek za hodný likvidace. Radní pak i přes doporučení své kulturní komise dotaci udělit, zamítli jakoukoli finanční podporu významným a hojně navštěvovaným kulturním aktivitám v Hraničáři.

Hrozí tak akutně opětovné zavření Hraničáře, léta opuštěného kina, které v loňském roce vzkřísily finanční dary a brigádnické hodiny tisíců dobrovolníků. Hraničář plnil dočasně roli azylové divadelní scény proslulého souboru Činoherního studia vyhnaného tehdejšími radními z domovského divadla. Po navrácení divadla do původní budovy dál poskytuje oživený biograf službu multifunkčního kulturního prostoru, které je mimo jiné jediným klasickým kinem v krajském městě a k tomu nabízí akce galerijní, hudební, vzdělávací a řadu dalších umělecky a společensky hodnotných programů.

Pro! Ústí podá za hrubé porušení úředních povinností na Müllerovou stížnost a bude žádat její adekvátní postih. „Vedoucí odboru Müllerová dělala z radních blbce, to jednoznačně vyplývá ze záznamu jednání rady, který je přístupný na internetu. Smutné na tom je, že radním ani primátorce to nejspíš nevadí, když ani po odhalení tohoto podvrhu, odmítavý postoj vůči dotaci nezměnili,“ prohlásil zastupitel za PRO! Ústí Martin Krsek, který zároveň zastupuje město ve správní radě spolku Činoherák Ústí.

V záznamu z jednání se primátorka Věra Nechybová ptá Müllerové, zda dotace půjde na kulturní nebo provozní akce, Müllerová v naprostém rozporu s obsahem žádosti odpovídá „na zajištění provozu – na energie, zaměstnance“.  Pak ještě dodává: „Spolek Činoherák Ústí by měl jít do likvidace“. Přitom kulturní komise jako poradní orgán rady města doporučila podpoření aktivit v kině Hraničář, neboť jsou „velmi hodnotné a vzhledem k ohlasům a návštěvnosti akcí mimořádně přínosné pro obyvatele města.“  Navíc první náměstek Jiří Madar (UFO) letos v létě veřejně proklamoval, že Hraničář finančně podpoří. „Hraničář podle mě poskytuje typ kultury, na který chodí lidi, no tak prostě ty peníze, které jste si brali z Činoheráku, tak dostanete dotací,“ doslova prohlásil na zastupitelstvu. Narážel tím na finanční oddělení divadla a jiných kulturních aktivit v Hraničáři po vynuceném přechodu divadelního souboru ze spolku Činoherák Ústí pod městskou příspěvkovou organizaci, ke kterému došlo po politickém puči na magistrátě letos v červnu, kdy vedení města ovládli odpadlíci od strany ANO a dva zastupitelé hnutí UFO s podporou ODS, ČSSD a KSČM.

Jana Müllerová se podílela z pozice svého úřadu na jaře 2014 na likvidaci souboru Činoherního studia pod taktovkou tehdejšího vedení města (ČSSD). Jako dosazená ředitelka divadla bez souboru pak utrácela statisíce korun z městské kasy za objednaná představení cizích divadel, která se navíc někdy ani neodehrála z důvodů absence diváků, kteří toto politicky řízené divadlo bojkotovali.